Ramadan Kareem

Ramazan ayında paylaşmayı planladığım bu yazım maalesef uyuşukluğumdan dolayı Ramazan sonrasına kaldı. Bu yıl (2017) Cidde’de ki ikinci Ramazan’ımdı. Geçen yıl Ramazan ayında Medine’de iki gün Mekke’de bir gün geçirebilmiştik. Bu yıl da Mekke’ye umre için gitme şansımız oldu çok şükür. Ramazan’da günlerim tam  tersine döndü adeta. Sabah namazından sonra ancak uyuyan ben öğleden sonra uyanıp mutfağa girmeye başladım. Türkiye’de bile Ramazan’da insanın üstüne oruçtan dolayı durgunluk ve uyku hali çökerken buradaki hava sıcaklığını göz önüne alırsak uyuşukluk hali daha da artıyor. Şuan 40-50 derece arası sıcaklık ama daha yazın başındayız Ağustos ayını düşenemiyorum bile. Gerçi şimdilerde Türkiye’de de durum burdan farklı değil “esmiyor”. Burada insanlar sıcağa alışmış ve önlemini almışlar. Arabistan’da nereye giderseniz gidin klimalı ortamlarla karşılaşırsınız . Abayanın içine kalın bir şeyler giyip dışarı çıktığım çok olmuştur. Türkiye’de durum biraz daha farklı tabi. Yılda belki 2 ay yaşanan kavurucu sıcaklar için klima çok görülüyor olabilir.

Bu yazımda bu sene Ramazan’da neler yaptığımdan, Arabistan’da Ramazan ayı çalışma saatlerinden ve Arabistan’nın Ramazan özel tatlarından bahsedeceğim.

IMG_9095Cidde’den Mekke’ye 

Cidde’den Mekke’ye hem ziyaret hem de umre görevi için yaklaşık 1 saatte gitmeniz mümkün. Umreye gitmek istiyorsanız Cidde mikat bölgesi olarak sayıldığı için evinizden ihramlı çıkmanız gerekiyor. Peki mikat ne demek? Sözlükte bir iş için belirlenen zaman ve yer anlamına gelmektedir. Eğer Türkiye’den gelmişseniz ve Kabe’ye yakın bir otelde kalıyorsanız kafile görevlileri sizi Kabe’nin uzağında belli noktalara (mikat snınırlarına) götürürler ki ihrama girip umre görevinizi yapabilesiniz diye. İhrama girme yerlerini Hz. peygamberimiz tayin ettiğinden dolayı hac ve umre için ya da başka bir amaçla gidecek olan her Müslüman’ın bu mikat bölgelerinde, veya daha önceden ihrama girmiş olamsı gereklidir. Şayet bu bölgelerden geçmiyor ise, buraların hizasına gelindiğinde ihrama girilir. Bayanların ihrama girmesi erkeklere göre daha kolay. Umre için niyet edip 2 rekat namaz kılmak yeterli. Erkekler ise dikişsiz kumaştan yapılmış özel elbiselerini giyerek aynı şekilde 2 rekat umre niyetiyle namaz kıldığında ihrama girmiş sayılırlar. Önemli olan ve dikkat edilmesi gereken kısım ihrama girdikten sonra başlıyor. https://suffagah.com/6-maddede-ihram-yasaklari sitesinden ihram yasakları ile ilgili  bütün detayları inceleyebilirsiniz.

Umreye giderken neler götürüyorum?

  1. Makas (ihramdan çıkmak için)
  2. Ekstra poşet
  3. Hafif bir sırt çantası
  4. Hafif bir seccade
  5. Önceden hazırlanmış bir dua listesi (olur ya insan hali dua edeceğiniz kişilerin ve konuların hepsini bi anda hatırlayamıyorsunuz)
  6. Kokusuz Islak mendil (eğer kokuluysa ihramdan sonra kullanmalısınız)
  7. Kokusuz sabun
  8. Peçete
  9. Hafif bir ayakkabı ya da terlik (çantanızda taşıyacağınız için boyutu ve ağırlığı önemli)

Umre niyetini edip ihrama girdikten sonra evimizden sabah ezanından sonra çıktık. Ramazan ayında  yerli ve yabancı turist sayısı Mekke ve Medine için büyük artış gösteriyor ve çoğu zaman çok kalabalık oluyor. Fakat bütün gece umre görevini  ya da ziyaretlerini yapan insanlar genelde sabah namazından sonra istirahat için Kabe’den ayrılıyorlar. Geceye nazaran sabah namazından sonra yoğunluk biraz daha azaldığından sahurdan hemen sonra yola koyulduk. Eşim ihramlı olduğu için görevliler yolculuğumuzun 45 dakika sonrasında bizi büyük bir otoparka yönlendirdi ve gidiş-dönüş 4 bilete 20 riyal ödedikten sonra aracımızı park edip otobüse bindik. Eğer eşiniz ya da aracı kullanan kişi ihramlı değilse yolunuza devam edebiliyorsunuz. Otoparka yönlendirilme umre yapacaklar için geçerli. Otobüsle yaklaşık 15 dakika ilerledikten sonra Kabe’ye ulaştık. Ramazan’da Kabe’nin etrafındaki araç yoğunluğunu azaltmak için genellikle bu yöntem her sene uygulanıyor.

Tavafı (7 şavt/dönüş 1 tavaf ediyor) tamamladıktan sonra 2 rekat tavaf namazı kılıp say yapmak için Merve ve Safa tepeleri arasında 7 defa gidip geliyorsunuz böylelikle umre görevinizi tamamlamış oluyorsunuz. Sıra geldi ihramdan çıkmaya. Yine 2 rekat nafile namaz kılıyorsunuz ve saçınızdan ufak bir kısmını makasla kesiyorsunuz. Hatta yanınıza makas almayı unutmuşsanız orada küçük çocukları göreceksiniz ellerinde makas 5 riyale kesiyorlar. Kabe’ye komşu olmak ne güzel. Allah’a şükürler olsun ve görmek isteyen herkese nasip etsin inşallah.

shutterstock_522004027
kaynak:www.ahlanlive.com

Ramazan’da Çalışma Saatleri

Her sene resmi kurumlar için Ramazan ayına özel çalışma saatleri günlük 8 saatten 6 saate indiriliyor. Yani işbaşı saat 8 yerine 10 olarak değişiyor ve akşam 5 te mesai bitmiş oluyor.

İşçi olarak çalışanların öğlenden ikindiye olan saat aralığında çalışmalarına izin verilmiyor.

Alışveriş merkezlerinde ise öğle namazından (dhuhr) sonra açılan dükkanlar akşam ezanına (maghrib) doğru kapanmaya başlıyor. Yatsı namazından (isha’a) sonra neredeyse hemen hemen hepsi açılmış oluyor.

Görüldüğü gibi Ramazan ayında çalışma saatleri oruç tutan insanlar için gayet insancıl.

Arabistan’nın Ramazan Özel Tatları

Türkiye’de Ramazan’ın geldiğini  iftar saati yaklaşırken ramazan pidesi kuyruklarından , güllaç tatlısından (bayılırım) rahatlıkla anlarız. Arabistan’da ise “Vimto” “Sambusa” “Tamees” “UmmAli” “Foul” Ramazan’ın ikonik yiyecekleri ve içecekleri.

img_2542
Vimto: Konsantre içecek

 

kaynak: http://www.samosafactory.ca

Samosa/Sambusa: Üçgen şeklinde hamur kızartması. Çoğunlukla kıymalı ve peynirli olarak servis ediliyor. Marketlerde Sambusa hamuru olarak da bulabilir evinizde hazırlayabilirsiniz. Kuru bir hamur olduğu için buzdolabında saklamanıza gerek kalmıyor.

 

img_2544
kaynak:commons.wikimedia.org

Tamees: Afgan pidesi. Peynirli (cubuni), sade, tereyağlı ve kuruyunca bisküvi halini alan çeşitleri var. Çoğu Afgan pidecisi Özbek-Afgan olduğu için Türkçe anlaşmanız da mümkün oluyor.

 

img_2546
kaynak:www.ahlanlive.com

UmmAli: Genel olarak “Egyptian Bread Puding” olarak geçiyor. İçeriğinde kakule, şeker, kuru üzüm, antep fıstığı olan çok güzel bir tatlı. Eğer taze malzemelerden yapılırsa gerçekten beğeneceğinizi düşünüyorum.

 

Foul/Tamees: “Foul” yani biz Türkler bunu “Fava” olarak biliyoruz. Foul Mısır orjinli olmakla beraber genel olarak Ortadoğu’nun tamamında yaygın bir tat. Fotoğrafta göründüğü gibi kutuplardan hava alan bir borusu olan ve ekvatordan şişkince bir yapıya sahip tencerelerde pişiyor. Bu yemeğin ana aktörlerinden birisi hiç kuşkusuz bakla. Baklayı güzelleştiren ise baharatlar. Ben her foul tadını sevmiyorum. En sevdiğim foul’cü ise Cidde de Tahlia Street’te Jeddah Mall’ün altında Yemen usulü olan  foul ve tamees tam ağız tadıma göre. Fotoğrafta göründüğü gibi toprak kabın içerisinde sıcacık  ve harika bir ekmekle geliyor. Cidde’deyseniz mutlaka deneyin derim.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s